Wat is jouw Woord voor dit jaar?

Wat is jouw Woord voor dit jaar? En nee, ik bedoel dan niet het “Woord van het jaar” gekozen door Van Dale, zoals prikspijt of wappie. Ik bedoel hiermee een woord wat jij zelf kiest, voor jouw komende jaar. Een woord dat staat voor een intentie, die jij voor het komende jaar wilt zetten. Zie het als een overkoepelend thema, dat belangrijk is voor jou. Voor jouw bedrijf, voor jou als persoon. 

Onlangs sprak ik een van mijn klanten over dit fenomeen. Het leuke was dat we ieder voor zich, zonder dat we dat van elkaar wisten, die week een Woord van het Jaar hadden gekozen en beiden razend enthousiast waren over hoe snel het effect hiervan merkbaar was. Het is namelijk een mentale techniek, een breinprogrammering die jij in je voordeel in kunt zetten.

Als je dit concept nog niet kent, lees dan zeker even door, want naar alle waarschijnlijkheid gaat dit je écht helpen.

Waarom een Woord van het Jaar kiezen?

Het kiezen van een woord (of thema) voor het jaar dat voor je ligt, kan je helpen het leven te creëren wat je graag wilt, of een bepaalde verandering in je leven makkelijker te maken. Een aanpassing in jouw manier van denken, jouw manier van handelen. Het zal je helpen om je doelen en wensen eerder te bereiken. Het zal je vormen. Jouw persoonlijkheid, jouw persoonlijke ontwikkeling, jouw identiteit.

Een woord van het jaar geeft jouw richting en houvast.

Door een woord te kiezen heb je een fijne richtlijn, die jou gedurende het jaar kan helpen om in de juiste richting te blijven denken en lopen, privé en/of zakelijk. Het helpt je bij het maken van keuzes. Wanneer je een beslissing moet nemen, of je twijfelt ergens over, kun je jezelf afvragen: Ligt deze beslissing in lijn met mijn thema? Wanneer je bepaalde acties wilt doen, kun je van tevoren bepalen: Brengt deze actie mij dichterbij mijn doel, past dit binnen mijn thema? Als je de neiging hebt om alle kanten op te schieten met verschillende acties en doelen, kan jouw woord je helpen focus te houden. 

Door, met jouw woord in je achterhoofd, specifieke acties te doen en beslissingen te nemen die passen bij dit thema, zal je alles rondom dit thema sneller gaan aantrekken, gaan realiseren en je helpen te krijgen wat je wilt. Jouw gedachten zorgen namelijk voor bepaalde emoties. Deze emoties zorgen voor specifieke acties en deze acties zorgen voor jouw (nieuwe) realiteit.
Jouw woord van het jaar
Is jouw thema voor dit jaar Groei, voor je bedrijf of privé, of misschien nog specifieker: Financiële groei, dan zal je beslissingen nemen die hiertoe gaan leiden. Is jouw thema Rust of Ontspanning, dan zal je bij twijfel de juiste beslissingen nemen, die jou meer rust gaan geven. Je zal jezelf ook eerder rust gaan 'gunnen', je brein kan het namelijk makkelijker 'verantwoorden' richting jouzelf, want het ligt in lijn met jouw thema, jouw doel. Is jouw thema Reizen, dan zal je je leven steeds bewuster in gaan richten en keuzes maken, die ervoor zorgen dat jij (meer) kúnt gaan reizen.

Begrijp je het principe?

Voorbeelden van woorden voor jouw jaar

Komen er inmiddels al spontaan woorden bij je op, die jij als thema zou kunnen kiezen voor jouw jaar, of vind je dit nog lastig? Er is geen goed of fout. Je kiest een woord dat 'staat voor' wat de komende periode voor jou belangrijk is. En bedenk je, het is niet in beton gegoten. Wanneer jij over een tijd toe bent aan een ander thema, go for it. Het is jouw leven. Neem er even de tijd voor en kies wat nu goed voor jou voelt en wat jou dichterbij je doelen gaat brengen. Dit kan een klein, dagelijks doel zijn, van meer ontspanning inbouwen in je week, tot een groter toekomstdoel (dat jij een miljoenenbedrijf wilt opzetten ;) en alles wat daar tussenin zit).

Ter inspiratie:
Gezondheid / Herstel
Ontspanning
Groei
Ontwikkeling
Durven
Beginnen
Leren
Verbinden
Helpen
Geven
Rust
Beweging
Versimpelen
Plezier
Reizen
Avontuur
Vertragen
Overvloed
Proactiviteit
..................
... (jouw woord) ...

Jezelf aan je woord herinneren

We weten allemaal dat het best lastig kan zijn om je aan nieuwe voornemens te houden, of nieuwe gewoonten in te laten slijten. Het fijne van het hebben van 'een woord', is dat je jezelf heel eenvoudig en regelmatig aan dit thema kunt herinneren. Zet hem als achtergrond op je telefoon, print hem uit en zet hem in een mooi lijstje op je bureau, of prik hem op je prikbord, plak hem op je koelkast, leg hem op je nachtkastje. Elke keer word jij er bewust en steeds onbewuster aan herinnerd en programmeer jij zelf je brein om vanuit jouw thema te gaan leven.

Vind je het echt leuk om hiermee aan de slag te gaan, doe dan nog een aanvullende associatie-oefening en schrijf voor jezelf op welke gedachten, welke zinnen, welke acties, welke resultaten jij specifiek bij dit thema vindt passen:
Wat betekent jouw woord voor jou in de praktijk?
Wat bedoel je hiermee?
Wat wil je met jouw woord bereiken?
Hoe belangrijk is dit voor je? Wat is het resultaat als je hier niets mee doet?
Visualiseer hoe je jezelf zal voelen als jij jouw doel bereikt hebt, of leeft vanuit dit thema.

Dit uitschrijven helpt je om de intentie voor het komende jaar nog beter te zetten en nog helderder voor jezelf te krijgen wat je precies wilt. Je hebt het woord niet zomaar gekozen. Het is om een bepaalde reden bij je opgekomen. Vind de specifieke motivatie die erachter zit en het zal je nog beter lukken om het leven te creëren wat jij wilt.

Zet het in je agenda en kijk er indien gewenst meerdere keren per jaar op terug. Even een korte kattenbel voor jezelf:
Past wat ik doe nog steeds bij het thema wat ik heb gekozen? Leef ik nog steeds in lijn met mijn gekozen woord? Is dat nog helemaal oké? Je bent natuurlijk vrij om dit halverwege het jaar te veranderen, maar mocht het gekozen thema erg belangrijk voor je zijn, helpt het je om hier dichtbij te blijven.

Mijn woord voor dit jaar? Dat is Gezondheid/herstel. Ik zal extra veel aandacht geven aan mijn gezondheid, gezondere keuzes maken, zo fit mogelijk een komende operatie ingaan en hier zo goed mogelijk van willen herstellen. Het kiezen van dit woord helpt mij bijvoorbeeld op de rem te trappen, als ik te hard van stapel wil lopen met mijn bedrijf en creatieve ingevingen, het helpt me keuzes te maken hoeveel en wanneer ik wel of niet beweeg, wat ik in mijn mond stop. Het woord helpt mij herinneren aan: Wat zou mijn meest fitte en gezonde toekomstige zelf op dit moment doen/kiezen?

Het woord van de klant waar ik eerder over schreef, is Proactiviteit. En mén, wat is zij proactief deze weken! She’s on fire en vinkt achter elkaar zaken af, die al een tijdje lagen, of waar ze nog graag wat mee wilde doen.

Dus…

Wat wordt jouw Woord van het jaar? Ik zou het ontzettend leuk vinden als je het met mij wilt delen. Deel het bijvoorbeeld op je Instagram en tag me, of deel het op een andere manier met me. Laten we elkaar en anderen inspireren!

Spread the Word ;)

Nog een laatste tip

Wil jij geen tips en blogs meer missen? Schrijf je dan hier in voor de digitale KICKS die onregelmatig en max. 1x per maand gratis je inbox invliegt, met afwisselend tips over online marketing en handige tools, productief & efficiënt werken, selfcare en reflectievragen voor de online ondernemer/professional. 

Vind je het leuk om ook tips en kleine kicks (onder jouw ondernemers'but') te ontvangen en een kijkje achter mijn schermen te krijgen? Volg me dan op Instagram.

Supertof als je deze blog wilt delen:

Comment

There is no comment on this post. Be the first one.

Leave a comment