FAQ: Welke tools (apparatuur) gebruik jij voor je online bedrijf, Ramona?

Wat voor apparatuur gebruik jij voor je online bedrijf? Wat is een goede webcam? Wat heb ik nodig voor het opnemen van video's en stories voor Instagram, wat gebruik jij hiervoor? Wat voor licht gebruik jij bij je videocalls? Gebruik jij de microfoon van je laptop, of een externe microfoon tijdens het Zoomen? Welke microfoon gebruik je voor het opnemen van video's, of wat heb ik nodig voor een podcast? Gebruik je een MacBook of Windows-laptop? Werk je alleen op je laptop, of heb je nog een extra scherm? Gebruik je een externe harde schijf?

Een greep uit de vragen die ik regelmatig krijg. In mijn DM's op mijn socials, tijdens Zoom-calls, of tijdens de training voor startende virtueel assistenten, die ik geef via de Academie voor Virtueel Professionals. Dus... hieronder een overzicht van alle apparatuur, de (fysieke) tools die ik (op dit moment) gebruik voor mijn online bedrijf ツ Ik zeg niet dat jij ze ook perse allemaal nódig hebt, maar dit is wat ik heel fijn vind werken:

1. Laptop: Apple MacBook Pro 

welke laptop kopen virtueel assistent
Het kloppend hart van mijn bedrijf ♡ In 2015 stapte ik over van een Windows laptop naar een MacBook... and never looked back ツ Zo fijn praktisch, foolproof, gebruiksvriendelijk en stylish qua look & feel (jep, quilty). Werkt héérlijk samen met mijn iPhone en iWatch. Ik gebruik op dit moment (mei 2021) nog steeds een MacBook Pro 15" uit 2015 met 256GB SSD-opslagcapaciteit. Ik heb geen grote opslag nodig, aangezien het grootste gedeelte van mijn bestanden in de cloud staat opgeslagen en er alleen lokaal gesynchroniseerd wordt met mijn laptop wat ik daadwerkelijk dagelijks nodig heb. 16Gb werkgeheugen (i.v.m. zwaardere fotobewerkingsprogramma's, die ik veel gebruikte in de tijd dat ik nog fotografeerde) en een i7 processor om diezelfde reden. Een 15" scherm, omdat ik het ook goed wil kunnen zien als ik onderweg aan het werk ben en van het gepriegel op een 13" niet vrolijk word. Dat laatste mede omdat ik 'verwend' ben door het werken met onderstaand externe scherm.

Ik heb goede ervaringen met mijn Apple-aankopen bij Amac.nl
Klik hier voor de vergelijkbare MacBook-modellen van dit moment >>  

2. (Extern) beeldscherm: iiyama Prolite 27" IPS LED

externe beeldscherm voor virtueel assistent
Een laptop is mega praktisch voor onderweg, op locatie en 'on the road' in mijn camper, maar thuis zit ik het liefst als een online queen in mijn online "meldkamer" ツ Ik maak dan namelijk gebruik van een heerlijk groot extra beeldscherm, wat ik aan mijn MacBook koppel. Een scherm van 27", zodat ik meerdere vensters naast elkaar kan openen en met mijn laptop ernaast zo'n 3 à 4 vensters tegelijk tot mijn beschikking heb. Dat werkt ontzettend snel en scheelt veel tijd en gemak als je tegelijk in verschillende programma's aan het werk bent en zaken aan elkaar aan het koppelen, of overzetten bent (hello online ondernemer!). 

Ik maak gebruik van de iiyama ProLite XB2779QS-1, met een AH-IPS LED monitor met een haarscherp glazen scherm (hetzelfde scherm als de Apple iMac heeft, maar dan met een vriendelijkere prijs. Dit exacte type is nu helaas niet meer verkrijgbaar, maar hieronder vind je de opvolgers: 

Klik hier voor de verschillende schermen van iiyama bij Coolblue >>
Klik hier voor iiyama schermen via Bol.com >>

Aangezien mijn laptop naast mijn scherm staat, werk ik ook met een draadloos Apple toetsenbord met extra cijferkeyboard 
Apple toetsenbord
Apple muis

3. Webcam: Logitech C922 Pro Stream Webcam

Welke webcam kopen
Eerder schreef ik deze blog over mijn favoriete webcam, de voordelen van een losse webcam en waarom ik specifiek voor déze webcam heb gekozen. Het is de Logitech C922 Pro Stream Webcam. Ik heb hem besteld bij Paradigit.nl, maar hij is ook verkrijgbaar via Bol.com. Deze webcam heeft zo'n goede prijs-kwaliteit-verhouding en is ideaal voor het videobellen, of het recorden van jezelf tijdens een presentatie, webinar etc. 

4. Microfoon: Blue Yeti

blue yeti microfoon voor podcast en video
Je kunt er bijna niet omheen in 'online ondernemersland': de alom geprezen en zeer populaire Blue Yeti usb-microfoon. Ideaal om direct in je laptop te pluggen voor mooi geluid tijdens het videobellen, het inspreken van je video's en podcasts. De microfoon heeft een dual instelling waarmee je ook een podcast met 2 personen kunt opnemen! Met een verloopstukje (usb naar jouw telefooningang) kun je hem ook direct in je telefoon pluggen en prachtig geluid opnemen tijdens je Insta stories, of voiceover tijdens schermopnames van je telefoon (instructiefilmpjes). Aangezien de microfoon zeer gevoelig is (en dus ook je toetsenbord- en bureaugeluiden oppikt), heb ik ervoor gekozen om deze van mijn bureau af te halen en in een microfoonboom te hangen. Ik heb daar deze microfoonstandaard voor aangeschaft, met dit popfilter (voor het verminderen van de harde p's en t's en spettertjes: ja, extra consssssumptie ja). 

De Blue Yeti is hier te verkrijgen bij CoolBlue, of in verschillende uitvoeringen te bestellen bij Bol.com

5. Ringlight (26 cm)

Aangezien ik in de herfst/winter steeds verder met mijn neus tegen het raam aangeplakt stond: om nog wat mooi evenredig daglicht op te vangen (om nog een beetje fris en fruitig voor de dag te komen in mijn Instagram stories en op mijn zakelijke selfies), heb ik een ringlight gekocht. Geen fancy duur ding, maar een leuke cheap gadget via AliExpress. Ik licht mezelf in donkere tijden ook regelmatig uit met deze ringlight tijdens videocalls. Ideaal klein en flexibel. De ringlight kun je qua kleur en intensiteit instellen en is ideaal als aanvullend licht bij het binnen vloggen, selfies nemen, video’s opnemen, Zoomen etc. Het hoeft uiteraard niet, lekker doen wat jij prima vindt, maar weet dat het je nét even die frissere oogopslag kan geven ツ

Ze zijn met bosjes te verkrijgen op AliExpress en uiteraard ook te bestellen op Bol.com (let op: dit zijn regelmatig resellers van AliExpress, die de prijs verdubbelen).

6. Dasspeldmicrofoon: Boya BY-M1

Wanneer je mobiel in huis, of onderweg bent en een goed stemgeluid op wilt nemen via je telefoon of digitale camera, bijvoorbeeld bij het opnemen van je stories of andere video's, kun je een dasspeldmicrofoon gebruiken, ook wel lavalier microfoon genoemd. Een betaalbare microfoon met een goede prijs-kwaliteitverhouding, die ik hiervoor gebruik, is de Boya BY-M1 met extra lang snoer (handig als je deze microfoon in je digitale camera wilt stoppen, die een eindje van je af op een statief staat). 

De Boya Lavalier microfoon is hier te verkrijgen bij Bol.com

7. Mobiele telefoon: Apple iPhone 12Pro

Apple iPhone 12Pro
Voor een online ondernemer, die veel met social media en/of onderweg werkt, is een mobiele telefoon natuurlijk onmisbaar en deze zit dan ook regelmatig aan mijn hand 'gehecht'. April 2021 ben ik met mijn abonnement overgestapt naar KPN en heb mijzelf daarbij de Apple iPhone 12Pro 'cadeau gedaan' vanwege zijn sublieme camera's (love it!).

8. NAS: Synology

Synology NAS
Vanuit mijn fotografieverleden (met de situatie van grote bestanden, die klanten zelf konden downloaden) heb ik nog steeds de beschikking over een NAS (Networked Attached Storage). Dat is een centraal opslagapparaat, dat verbonden is met je netwerk, ook van buitenaf te benaderen is en qua functionaliteiten tussen een harde schijf en een server in zit. Deze NAS gebruik ik om - geheel geautomatiseerd - back-ups van mijn Mac te maken en de documenten - die ik daadwerkelijk nodig heb op mijn Mac - te syncen tussen mijn MacBook, de NAS en OneDrive. 

Heb je persé een NAS nodig? Nee, zeker niet. Maar zorg er dan wel voor dat je regelmatig op een bepaalde manier (bijvoorbeeld met behulp van een externe harde schijf) backups van je computer maakt. 

Kijk hier voor de verschillende soorten NAS, verkrijgbaar bij Coolblue of te bestellen via Bol.com

9. Laserprinter: Xerox Phaser 6510v/DN

Xerox Phaser 6510VDN A4 laserprinter
Yes, I know, totáál niet ONLINE-bedrijf-ish, maar onlangs tóch aangeschaft voor mijn bedrijf: een (netwerk)laserprinter, voor het printen van materialen, die ik uitdeel tijdens fysieke trainingen en om mijn werk af en toe op papier te ondersteunen. En daarnaast natuurlijk ook voor het printen van privézaken, we zijn nog niet 100% digitaal hier ツ Na mij er even goed in verdiept te hebben, gekozen voor een kwalitatief goede (hoge resolutie), snelle en toch zeer betaalbare netwerk-kleurenlaserprinter. Om precies te zijn de zeer populaire Xerox Phaser 6510v/DN.

Kijk hier voor de goedkoopste Xerox Phaser 6510v/DN bij 123inkt.nl
Ik hoop dat ik je hiermee een interessant kijkje achter de schermen van mijn online bedrijf heb kunnen geven en wellicht heb ik je geïnspireerd, wanneer jij nét op het punt stond om één van deze items te bestellen en nog twijfelde welke je wilde nemen ツ
Ter info: in deze blog zijn enkele affiliatelinks verwerkt. Affiliate wat? Geen idee wat affiliatelinks zijn? Check dan deze blog even, misschien kun jij ze ook in gaan zetten op jouw website.

Nog een laatste tip

Wil jij geen tips en blogs meer missen? Schrijf je dan hier in voor de digitale KICKS die max. 1x per maand gratis je inbox invliegt, met afwisselend tips over online marketing en handige tools, productief & efficiënt werken, selfcare en reflectievragen voor de online ondernemer/professional. 

Vind je het leuk om ook tips en kleine kicks (onder jouw ondernemers'but') te ontvangen en een kijkje achter mijn schermen te krijgen? Volg me dan op Instagram.

Supertof als je deze blog wilt delen:

Comment

There is no comment on this post. Be the first one.

Leave a comment