GO. WITH. THE. FLOW.
Ondernemen mét... je hormonen

“Go with the flow 😏🤯👹”
Daar staat het. Bovenin mijn agenda, als dagafspraak. Gedurende twee dagen. Elke vier weken…

Een gentle reminder voor mezelf. Dat mijn lichaam, energie, gemoedstoestand, humeur en mindset het even wat zwaarder te verduren hebben. Dat de sprankelende energie, de positiviteit en de dat-pakken-we-allemaal-tegelijk-aan-I’m-on-top-of-the-world-mentaliteit eventjes vér te zoeken is.

De dagen voor mijn menstruatie.

De dag en de avond waarop ik me standaard moe voel, pijn in mijn onderrug heb, prikkelbaar ben, negatief en vooral giga overwhelmed. Overwhelmed door? Op dat moment door alles. Alle kleine dingen die ik nog “moet van mezelf” en van mijn omgeving, vormen in gedachte samen één grote, veel te hoge berg. Het gevoel dat ik achterloop. Dat ik geen echte ondernemer ben. Dat het me niet lukt om alle ballen hoog te houden.

De openstaande tabbladen in mijn hoofd (en dat zijn er doorgaans veel) plotseling een error krijgen. En mijn innerlijke criticus, wow, die trol, die heeft het naar haar zin, die blaat er lustig op los! 

Totdat ik in mijn agenda kijk...
Als vrouw ondernemen met je menstruatiecyclus

Go. With. The. Flow.

Ik zie de afspraak met de icoontjes weer staan en denk lachend: “Oh ja, wacht… het zijn 'maar' hormonen, mijn menstruatie staat op het punt om te beginnen. Het is allemaal niet zo “erg”. Morgen kijk je er weer heel anders tegenaan. Slaap er even een nachtje over. Niet zo hard zijn voor jezelf vandaag. GO. WITH. THE. FLOW… (letterlijk en figuurlijk ;).”

Gebruik je planner 

Ik “betrap” mezelf, door het zetten van deze afspraak in mijn agenda, eerder en bewuster op bepaald gedrag en vooral op bepaalde onterechte, totaal niet-meewerkende gedachten. Ik gun mezelf daardoor acuut meer rust, ben milder voor mezelf en neem zeker geen radicale beslissingen ;)

Ook al weet ik dat dit elke maand gebeurt, blijkbaar is het nodig om mezelf er in the heat of the moment toch weer even aan te herinneren. En dat is fijn.

Het werkt. Voor mij.

Ik ben een vrouw. Met natuurlijke hormonen. Die op natuurlijke wijze schommelen. Maar ik ben ook ondernemer. Vrouwelijke ondernemer. En zal dus ook moeten ondernemen, mét die hormonen. En dan helpt het me enorm om hier - waar mogelijk - rekening mee te houden. De reactie van mijn lichaam en brein te tracken, te herkennen en hier naar te handelen. Bijvoorbeeld door het aanpassen van mijn planning en taken.

Kleine aanpassingen in die dagen, die het net even wat makkelijker maken. Geen zware klussen plannen op die dag. Geen belangrijke afspraken waarin ik wil pieken en mijn sprankelende energie zó nodig hebt. En... geen belangrijke beslissingen nemen (note to self).

Ik, ga with the flow

En mijn lief? Die goes ook met mijn flow (klik op de afbeelding om de Instagram-Reel te zien) ツ
last van hormonen
Het staat trouwens niet alleen in mijn/onze agenda voor mijzelf, maar ook voor mijn lief. Zodat ook hij met mijn flow kan gaan. Dat hij ook ziet: “Oké, deze dag voorál meebewegen, extra handjes geven bij “alles wat er nog moet gebeuren”, de vrouw nu zeker niet op stang jagen en… van een afstandje chocola toewerpen ;)

En heb ik hem gevraagd om, met een lieve glimlach op zijn gezicht, op die dag rustig tegen me te zeggen: “Go with the flow, liefje” in plaats van iets zuurs als "Je bent zeker weer ongesteld?". We lachen er dan hard om samen en… het is goed.

De tegenhanger van die hormoon-dip is natuurlijk… de explosie van energie.
De periode in de maand waarop de ideeën voor mijn onderneming als vanzelf opploppen. Ik voor mijn gevoel alles aankan en er weer helemaal voor ga. Ook deze periode probeer ik zo handig mogelijk in te zetten qua planning en staat in mijn agenda als 💫 Energy-days 💫

Merk jij ook dat jouw hormonen jou beïnvloeden?
Ja? Sta er dan eens nog bewuster bij stil. Misschien kan ook jij bepaalde aanpassingen doen rond die dagen, zodat het allemaal wat makkelijker gaat en aan de andere kant gebruik maken van de energie op dagen dat je je on top of the world voelt.

Track eens voor een tijdje, per dag, hoe je je voelt. Herken je hier patronen in qua periode? Dit kan heel simpel met bijvoorbeeld een habit tracker (Google maar eens), door bijvoorbeeld met een kleurtje per dag aan te geven hoe je je voelt (groen, geel, rood ;)

Wees mild voor jezelf in de rode periode ツ en ga als de brandweer in de groene periode. 

Maak het jezelf makkelijker. Onderneem mét je hormonen. 
Ik ben benieuwd of je dit herkent, of je er iets aan hebt, of misschien speel je hier al heel goed op in. Lijkt me leuk iets van je te horen!

Nog een laatste tip

Wil jij geen tips en blogs meer missen? Schrijf je dan hier in voor de digitale KICKS die max. 1x per maand (of eigenlijk gewoon wanneer ik inspiratie heb ;) gratis je inbox invliegt, met afwisselend tips over online marketing en handige tools, productief & efficiënt werken, selfcare en reflectievragen voor de online ondernemer/professional. 

Vind je het leuk om ook tips en kleine kicks (onder jouw ondernemers'but') te ontvangen en een kijkje achter mijn schermen te krijgen? Volg me dan op Instagram.

Supertof als je deze blog wilt delen:

Comment

There is no comment on this post. Be the first one.

Leave a comment