Wat is “the next right move” voor jouw bedrijf? (+ wat kleedkamerhumor)

“En dan gaan we nu naar… de kameel”.

Okay, lichte paniek… vanuit een andere ingewikkelde yogaknoop – waar mijn lijf op dat moment nog in zit – kijk ik onder mijn oksel door naar de yoga-docente. “De wat?”, denk ik bij mezelf, “Rustâgh Ramona, gewoon kijken en nadoen”.

Even later zit ik op mijn knieën, mijn handen zijn – met de armen achter mijn rug – naarstig op zoek naar mijn hielen. “Damn, waar zitten die dingen?” Wellicht verschijnt er nu een glimlach op de gezichten van de ervaren yoga-ers onder ons, maar hé, ga even terug naar het moment dat jíj jouw eerste kameel deed. Dusss.

Kleedkamerhumor en the next right move voor jouw bedrijf

Terwijl ik mijn hielen eindelijk beet heb en andere ‘onderdelen’ van mijn lichaam pront de andere kant op prijken, kan ik een harde lach nét niet onderdrukken. Je weet wel, zo’n proesterige. Not helemaal done in ‘yoga-land’ natuurlijk, maar ik kon hem gewoon niet binnenhouden. De dames naast mij kunnen het gelukkig waarderen en vinden even lekker lachen op zijn tijd volgens mij heel welkom.

De les werd door de docente meteen bestempeld als een “melige les” en ik voelde dat het toch eigenlijk niet helemaal de bedoeling is om de (ont)spanning te doorbreken. Maar sorry, je hebt hier te maken met een girl die meer dan 20 jaar gevoetbald heeft. Die gewend is aan kleedkamerhumor, schuine grappen. Die zich in het verleden joelend op een hoopje vrouwen stortte, voor het vieren van een goal. De teamprestatie. Zweet, vieze sokken, de 3ehelft… get the picture?

Ik houd me al vreselijk in.

Het zou wat zijn, als ik me op die andere vrouwen zou storten, om te vieren dat er weer een ingewikkelde yoga-pose gelukt is (*gniffelt* zou wel een keer leuk zijn, maar ik wil mijn strippenkaart toch graag vol maken…).

Waar ben ik mee bezig?

Nou goed, tijdens die kameel vroeg ik me dus even af. “Waar ben je mee bezig?” Wat ben je in vredesnaam aan het doen? Waarom ben je niet in je schuur op een bokszak aan het rammen? Of het zweet op je rug aan het … weetikvelen…?”

Oh ja, ik zocht ‘inspannende ontspanning’.
Ontspannende inspanning.
Balans. Gas, rem.
In mijn leven, maar vooral in mijn lichaam.

En tja, dat geeft het me toch wel. Yoga. Minder last van mijn rug. Flexibeler. Rust in de kop. Voetjes geaard. Gas geven en remmen. Ondanks dat ik enorm moe(s)t wennen is dit iets wat op dit moment goed in mijn leven past en waar ik om verschillende goede redenen voor gekozen heb.

De juiste stap op het juiste moment

Okay, ik verlang af en toe nog steeds naar die “goede oude tijd” met modder en schuine moppen, maar ik besef dat dit -op dit moment- de juiste stap voor mij is. Goed voor mij als persoon, dus ook goed voor mij als ondernemer en dus goed voor mijn bedrijf.

Om een lang -en hopelijk vermakelijk- verhaal kort te maken. Het punt waar ik eigenlijk naartoe wil is:

Het is net als bij ondernemen. In élke fase van ondernemen, de start, je eerste jaar, tijdens de groei, zal je stappen moeten zetten en dingen moeten doen, die op dát moment goed voor jou zijn, goed voor jouw bedrijf zijn. Die passen bij de fase waarin jouw bedrijf zich bevindt en die jou verder helpen richting je doel.

De juiste stappen zetten.
De juiste dingen doen.
Om te komen waar je wilt zijn.
Je doelen te bereiken.
In balans te zijn met en in je bedrijf.

Neem heel bewust de stappen die je (vooruit) helpen.

Ook al kost het je wat oefening, geduld of gewenning ツ

Wat heb jij als ondernemer, of heeft jouw bedrijf NU nodig? What is your next right move?

Kijk eens kritisch naar de dingen die je wilt gaan doen.
En wat daarvan is jouw NEXT right move?
Laat je niet overweldigen door al je want-to-do’s. Of wat anderen doen.
Nee, wat is JOUW next RIGHT move?

Slingert je weg van A naar B een beetje, of loop je per ongeluk op een zijpaadje, vraag jezelf dan af:

Welke stap brengt mij NU daadwerkelijk dichterbij mijn doel?

Neem die stap (of stapje) en vraag je vanuit de volgende positie wederom af: wat is de volgende juiste stap?

En, welke stap ga jij zetten om dichterbij jouw ondernemers- of persoonlijke doel te komen?