Moet.Ik.Dat.Nu. Doen?

Een op het oog simpele vraag, maar tegelijkertijd een superfijne techniek om toe te passen wanneer je hoofd ‘vol zit’, je een lange to-do-list hebt, het gevoel hebt veel of misschien wel alles alleen te moeten doen. Dé vraag die jou onwijs gaat helpen:

 • prioriteren
 • delegeren
 • plannen en
 • zelfs schrappen
 • privé en zakelijk!

moet ik dat nu doen?

Voordat ik mijn eigen bedrijf begon werkte ik jarenlang als officemanager bij een adviesbureau met een team van circa 12 adviseurs, die met name extern aan het werk waren. Op kantoor had ik hierdoor mijn eigen ‘winkel’ en zorgde in mijn eentje voor de interne bedrijfsvoering. Supergaaf natuurlijk om je ‘eigen winkel’ of nu letterlijk je eigen bedrijf te hebben, maar dit betekent natuurlijk wel dat je veel – zo niet alles – alleen ‘moet’ doen. Ik had te maken met lange to do-lists, een berg werk en net als jij ook thuis nog een huishouden en een actief privéleven waarin van alles ‘moest’ gebeuren.

Herkenbaar?

In die periode kwam ik via mijn werk in contact met een (job)coach en heb ik wat fijne coachingsgesprekken gehad. Daar maakte ik kennis met de simpele vraag “Moet.Ik.Dat.Nu.Doen?”. Een techniek die mij nog steeds, ELKE DAG, helpt.

Zakelijk én privé!

Ik wil deze techniek graag met jou delen:

Herken je iets in onderstaande punten?

 • Heb je het gevoel tijd tekort te komen?
 • Zit je hoofd vol met allerlei dingen die je (nog) moet doen, of heel graag wilt doen?
 • Heb jij ook een lange to do-list?
 • Heb je het gevoel dat je veel alleen moet doen?
 • Kijk jij regelmatig tegen een berg werk aan (op)?

Stel jezelf dan eens de volgende vraag: Moet ik dat nu doen?

Stel de vraag niet klakkeloos, maar vraag het jezelf op 5 verschillende manieren: elke keer als je de zin uitspreekt, leg je de nadruk op één van de 5 woorden.

 1. MOET ik dat nu doen?
 2. Moet IK dat nu doen?
 3. Moet ik DAT nu doen?
 4. Moet ik dat NU doen?
 5. Moet ik dat nu DOEN?

Voel je hem al?

Geef nu eens antwoord op deze vragen. Verzin het alternatief en je zult direct merken hoeveel ‘lucht’, ruimte en tijd je krijgt! Het helpt je prioriteren, delegeren, plannen en zelfs schrappen…

Voorbeeld:

Moet IK dat nu doen? Of zou mijn collega, virtueel assistent, partner, familielid, of zelfs kind dit ook heel goed (zelf) kunnen doen? Als control-lady weet ik dat delegeren en loslaten best lastig is: want als jij het zelf doet, weet je natuurlijk precies dát en hóe iets gedaan wordt ;). En ja, perfectionisme maakt loslaten nog lastiger. Maar oh oh, wat is het toch fijn als een ander je helpt en je het vertrouwen geeft dat dat eigenlijk ook heel goed gaat en je het in het vervolg niet zelf meer hoeft te doen. Heerlijk!

Wat dacht je van: Moet ik dat NU doen? Of heeft het helemaal geen prioriteit en kan ik veel beter, of liever, iets anders doen? Wat is nu écht belangrijk of urgent? What is your next right move? Kun je iets zonder problemen uitstellen en op dat moment doen waar je echt zin in hebt? MOET ik dat nu doen? Of hoeft het helemaal niet? Waarom moet ik dit eigenlijk? Heb ik dit mezelf opgelegd, of me op laten leggen? Kan ik dit misschien ook schrappen?

Ik weet zeker dat het je enorm gaat helpen als je deze techniek regelmatig toepast. Het zal je verbazen hoe vaak je jezelf dit af kunt vragen. Niet alleen in je werk, maar bijvoorbeeld ook als je de rommel achter de buttocks van je puberkinderen aan het opruimen bent ;). Veel succes met prioriteren, delegeren, plannen en schrappen. Veel plezier met de extra tijd, lucht en ruimte die je in je hoofd en agenda krijgt!

Ik ben erg benieuwd, ga jij deze techniek toepassen?

Liefs,

Ramona

——————————————————

Wil jij meer tips over efficiënt en productief werken vanuit rust en overzicht? Volg me dan op mijn social kanalen en schrijf je gratis in op de maandelijkse digitale KICKS.