Affiliate marketing voor beginners:
geld verdienen met je blog en website

Geld verdienen met je blog
Er zijn verschillende manieren om online geld te verdienen met je blog of website. Eén van de meest populaire manieren is het inzetten van affiliate marketing. Misschien heb je deze term al weleens voorbij zien komen, of iets gehoord over affiliate links. Maar wat is het nu precies? Wat zijn de voordelen van affiliate marketing? Hoe kun je affiliate links gebruiken op jouw website en hoe kom je aan deze links?

Hoe kan ook jij relatief eenvoudig geld verdienen met je blog en website?

Lees het hieronder:

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is een vorm van online marketing waarbij jij (de publisher) speciale linkjes (affiliate links) op jouw webpagina zet, of in de teksten van jouw blogs verwerkt. Wanneer een bezoeker van jouw website op die link klikt, komt diegene terecht op de website of in de webshop van een andere partij (de adverteerder). Als jouw bezoeker vervolgens een product koopt op die website, krijg jij daar commissie (geld) voor. Dit is meestal een klein percentage van de verkoopprijs en soms een vastgesteld bedrag per aankoop of klik. Je wordt dus beloond voor het promoten van een product of website van een ander. 

Voordelen van affiliate marketing

Zelf bepalen wat en hoe je promoot

Het voordeel en het zuivere van deze vorm van affiliate marketing is dat jíj er zelf voor kiest welk product jij opneemt in jouw blog of op jouw website en dus zélf bepaalt welk product jij promoot. Dit is bijvoorbeeld leuk en commercieel interessant wanneer jij een blog schrijft waarin je mensen tips geeft over, of jouw ervaring met specifieke producten of websites deelt. Je kunt dan direct linken naar deze producten of webshops. En dit hoeft niet perse (kan wel) door middel van een opzichtige, knipperende reclamebanner, maar kan ook met een simpele en subtielere tekstlink. 

Voorbeeld: In deze zin heb ik bijvoorbeeld een affiliate tekstlink verwerkt naar een van de meest populaire boeken over online marketing. Of in de sidebar van deze blog zie je ook plaatjes van boeken staan met een affiliate link erachter. Wanneer je op deze plaatjes of de link klikt, kom je in de webshop van Bol.com terecht. Een klein stukje code in de affiliatelink registreert dat jij via mijn link op Bol.com terecht bent gekomen en als jij iets zou bestellen wordt er een kleine commissie voor mij geregistreerd. 

Een win-win-win-situatie

Affiliate marketing is een win-win-win-situatie: jouw lezer krijgt namelijk gratis een tip voor een product, de adverteerder verkoopt een product en jij krijgt hier als publisher een kleine beloning voor. En even voor de duidelijkheid: jouw websitebezoeker betaalt hier niets extra’s voor. Die betaalt nog steeds dezelfde prijs voor het product. 

Passief inkomen

Deze vorm van marketing genereert een “passief” inkomen = inkomen waar je weinig tot niets voor hoeft te doen. Je schrijft bijvoorbeeld een blog, met daarin een link naar een bepaald boek, een toffe website, handig product, mooi hotel, of whatever. Deze blog blijft op je website staan en elke keer als iemand deze leest en via de affiliate links iets bestelt, blijft deze blog passieve inkomsten genereren. 100% passief is het natuurlijk niet, aangezien je deze blog wel hebt moeten schrijven, de linkjes hebt moeten maken en er wel voor moet zorgen dat je blog of website voldoende bezoekers blijft houden ツ

Een kleine inkomstenstroom of een serieus inkomen

Je kunt bijvoorbeeld hier en daar een linkje op je website plaatsen, omdat je tóch al over dat product schrijft, of iemand een tip wilt geven en dit als een kleine, passieve, continue inkomstenbron zien. En onderschat dit niet, want als de bezoekersaantallen van je website groeien, groeien ook deze affiliateresultaten mee en kan het leuk oplopen. Je kunt daarnaast ook een serieus inkomen verdienen met affiliate marketing wanneer je je complete blog/website bouwt en runt op basis van affiliate marketing. 
Met affiliate marketing genereer je een passief inkomen.

Serieus geld verdienen met je blog

Wanneer je een serieus inkomen wilt verdienen met je blog/website, kun je natuurlijk je héle blog/website op basis van affiliate marketing runnen. Bijvoorbeeld wanneer je een reis- of interieurblog hebt, of continu en veel blogs schrijft voor een specifieke doelgroep. Een blog waarop je producten aanraadt of vergelijkt, of tutorials en reviews over producten maakt. Deze websites worden meestal ook nog aangevuld met gesponsorde advertentieruimte en gesponsorde content (advertorials en editorials). Editorials waarin je tegen betaling en in opdracht met specifieke instructies over een bepaald product schrijft.

De hoogte van je commissie hangt natuurijk sterk af van het aantal websitebezoekers dat jouw blog heeft, het aantal verkopen dat je daadwerkelijk genereert en het soort producten (prijsniveau). Bekende voorbeelden van websites die volledig draaien op affiliate marketing en advertenties zijn bijvoorbeeld de vliegticket- of vergelijkingssites en blogs van influencers.

Als je goed kijkt naar de websitepagina’s die je doorgaans bezoekt, zul je zien dat het hele internet ‘aan elkaar hangt’ met affiliate marketing, advertenties en cookies voor retargeting. Of zie jij jouw favoriete jurkje, of die toffe schoenen nooit voorbij scrollen in de sidebar van een heel andere website, of als reclame tussen je Insta-stories opploppen;)
Wil jij ook aan de slag met affiliate links op jouw website? (Ook al zijn het maar een paar linkjes, die je toch al een leuke passieve inkomstenstroom kunnen geven)?

Lees dan zeker nog even verder…

Hoe kom je aan deze affiliate links?

Om te beginnen meld je eerst jouw website aan bij één of meerdere partnerprogramma’s, of affiliate netwerken (ik geef je zo een lijstje van de meest populaire). Er zijn grote bedrijven die hun eigen affiliateprogramma hebben (ook wel partnerprogramma genoemd), zoals Bol.com, Coolblue, Zalando en Booking.com, maar de meeste bedrijven en webshops zijn aangesloten bij affiliate netwerken. Zoals bijvoorbeeld het partnerprogramma van de Hema

Affiliate netwerken

Deze affiliate netwerken beheren het affiliateprogramma voor honderden adverteerders/webshops. Zij verzorgen de online administratie voor deze adverteerders en het berekenen en uitkeren van de commissies aan de publishers. Ze verbinden zogezegd de adverteerders met het miljoenenbereik van publishers/influencers.

Het voordeel van een affiliate netwerk voor jou is dat jij je via één account aan kunt melden bij veel verschillende adverteerders. Je commissies worden dan bij elkaar opgeteld en in één keer vanuit het affiliatenetwerk aan je uitgekeerd (en dus niet apart per adverteerder). 

Aanmelden bij een affiliateprogramma

Bekende en grote affiliate netwerken en partnerprogramma's waar je je voor aan kunt melden zijn bijvoorbeeld:
Veel netwerken hebben een overzicht van de adverteerders waar zij mee werken, zodat je kunt zien of dit mooi aansluit bij jouw blog. Wanneer je jouw website hebt aangemeld bij het netwerk, kies je vervolgens de relevante producten en aanbiedingen uit (ook wel campagnes genoemd) die jij wilt gaan promoten. Wanneer je wordt geaccepteerd door de adverteerder, kun jij vervolgens via jouw online account affiliate links of banners aanmaken (of kopiëren) en deze op jouw website zetten. Ik zeg "geaccepteerd" aangezien sommige adverteerders eerst beoordelen of jouw website aansluit bij hun doelgroep. Je kunt dus niet altijd alles maar promoten van je wilt. 

*TIP: LINKPIZZA, affiliate marketing voor dummies, of mensen met weinig tijd
LinkPizza is ideaal wanneer je een beginnende blogger bent, nog (te) weinig weet van het maken van affiliate links én voor de blogger met tijdgebrek, die het maken van affiliate linkjes te veel tijd vindt kosten. LinkPizza verzorgt dit namelijk voor jou. Jij plaatst normale links naar andere websites in jouw blog en op jouw website en LinkPizza zet deze automatisch om naar affiliate links (mits deze websites natuurlijk aangesloten zijn bij dit netwerk en dat zijn er ontzettend veel).

Hoe dit werkt? Wanneer jij je hebt aangemeld bij LinkPizza en hun plugin voor je Wordpress-website hebt geïnstalleerd, zet LinkPizza automatisch jouw linkjes om in affiliate links. Supersimpel. Uiteraard staat hier financieel iets tegenover en dat houdt in dat LinkPizza 20% van jouw verdiende commissie inhoudt. Tja, voor niets gaat de zon op ツ

Wil je je niet teveel bezig houden met het maken van de affiliate links en heb jij wel iets over voor het gemak, zou ik zeker voor deze optie kiezen. Als je meer van je commissie over wilt houden en het geen moeite vindt om zelf affiliate links te maken, kun je je bij de andere netwerken aansluiten. Je kunt ze ook naast elkaar gebruiken, dit hoeft elkaar zeker niet te 'bijten'.

Transparantie: vermelden dat je affiliate links gebruikt

Ik raad je aan om op je website te vermelden dat je gebruik maakt van affiliate links. Ten eerste is het vanuit de privacywetgeving verplicht om te vermelden dat je gebruik maakt van affiliate links, maar daarnaast vind ik het persoonlijk ook belangrijk om hier transparant over te zijn richting jouw volgers. Het is natuurlijk geweldig als je met jouw blog een flinke volgers‘base’ hebt opgebouwd. Mensen nemen adviezen van je aan omdat ze je vertrouwen, je bent voor sommigen een soort ‘online’ vriend(in) geworden, of wordt zelfs gezien als een autoriteit op jouw vakgebied.

Voel deze verantwoordelijkheid dan ook,
zeker wanneer jij honderden, of misschien wel duizenden volgers hebt, die jou als expert zien en jouw advies volgen om een bepaald product af te nemen. Je wilt dat jouw lezers je vertrouwen, wees er dan ook transparant over dat je geld verdient aan bepaalde links. Dat je deze producten bijvoorbeeld alleen aanprijst wanneer je hier ook oprécht enthousiast over bent.

Andere manieren om geld te verdienen met je blog en website

Zoals eerder gezegd is affiliate marketing één van de meest populaire manieren waarop je online geld kunt verdienen met je website. Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook gebruik maken van Google Adsense (advertentieruimte op jouw website) en gesponsorde blogposts (advertorials). Deze manier van reclame maken heeft echter een heel andere insteek en zal ik nog eens in een ander blogartikel toelichten.

Persoonlijk maak ik hier geen gebruik van. Mijn website is bedoeld als etalage van mijn eigen bedrijf en diensten en als online platform voor mijn blogs, ideeën en hersenspinsels. Ik verwerk affiliate links dan ook alleen op plekken waar ik het passend vind. Ik link ook alleen naar producten waar ik toch al een blog over schrijf, zelf goede ervaringen mee heb, of positieve berichten over heb gehoord. Het is in mijn geval dan ook niet mijn hoofdinkomstenbron, maar die paar links genereren inmiddels wel een leuke passieve financiële aanvulling.

Wanneer jij ook enthousiast bent geworden over het inzetten van affiliate links, zou ik het supertof vinden als je bij het aanmelden bij de affiliate netwerken gebruik wilt maken van bovenstaande links. Enkele netwerken geven namelijk ook weer een kleine commissie als jij als publisher weer een nieuwe publisher aanbrengt (als in “tell a friend”). Dus ik hoop dat je wat hebt gehad aan bovenstaande tips en deze wilt belonen door mijn links te gebruiken. Win-win-win, weet je nog ;)

Nog een laatste tip

Wil jij geen tips en blogs meer missen? Schrijf je dan hier in voor de digitale KICKS die max. 1x per maand gratis je inbox invliegt, met afwisselend tips over online tools, productief & efficiënt werken, selfcare en reflectievragen voor de online ondernemer/professional.

Vind je het leuk om tussendoor ook kleine kicks (onder jouw ondernemers'but' of selfcare) te ontvangen? Volg me dan op Instagram.

Supertof als je deze blog wilt delen:

3 Comments

  • Echt een heel erg goed en nuttig artikel
  • Top artikel, dank je wel. Ben zelf een beginnen affiliate marketer en heb nuttige informatie gevonden. Misschien binnenkort ook een blog bouwen dus :-)
    • Ramona
      Hi Dave, wat leuk om te horen en veel succes!

Leave a comment