Braindump-alert! Snel, actie, want anders…

Ken je dat? Van die acute ‘golven van creativiteit’? De ideeën die plotsklaps opborrelen, als popcorn ontpoppen in je brein en daar ook direct uit moeten, want anders…

Zo ook onlangs weer.

Sta je net lekker te soppen onder de douche…

Mijn lijf ontspant. Mijn actiehormonen (ook wel stresshormonen genoemd) dalen. Er komt letterlijk en figuurlijk meer “ruimte in mijn hoofd”. En opeens is hij daar! Die enorme, acute ‘golf van creativiteit’. Mijn hersenen gaan razendsnel. Ik MOET daar dan ook echt meteen wat mee doen, want anders is het weer weg. De ideeën, de bijbehorende teksten, content, lekker lopende zinnen, ze moeten direct uit mijn hoofd, op papier, visueel, of in een dictafoon-app. Als ik ermee wacht kan ik het later niet meer zo uniek reproduceren.

Wat resulteert in een bijzonder schouwspel voor de omstanders *rolling eyes*.

Je snapt hem al… als een razende (deels) afdrogen, mezelf (deels) bedekken en op een draf de trap af. Dwars door het huis mijn ‘hoek’ in, op zoek naar pen, papier en post-its. I know, ik ben normaal gesproken een echte online nerd, maar op dit soort acute momenten is het tijd voor good old hard-copy materiaal.

Verwonderde (geschokte) blikken van mijn huisgenoten. Alhoewel, die zijn wel wat gewend. Wees gerust, mijn lief en harige viervoeter zien mij vaker halfnaakt voorbijrennen en ik check natuurlijk wél even of er misschien ‘visite’ is, voordat ik binnenstorm. Waar was ik? Oh ja… pen en papier. Mijn hersenen gaan sneller dan de pen in mijn vingers aankan en met wilde handbewegingen dump ik de letters en tekeningen door middel van een ter plekke verzonnen stenogekrabbel op papier, de gekleurde post-its vliegen in het rond. Letterlijk een ‘braindump’ dus…

Beter om mij dan even niet te ‘storen’ en zeker niet iets te vragen. Geef me letterlijk en figuurlijk de ruimte. Terwijl dit gebeurt bedenk ik ook nog dat ik hier een blog over wil schrijven. Deze komt dan namelijk óók meteen naar buiten en ook deze moet direct in de dictafoon.

Zo, dat is eruit! Ideeën en zinnen veiliggesteld op papier en in de telefoon. Ik adem weer rustig in en uit. Mijn hartslag neemt weer een normaal tempo aan. De rust keert terug. In huis en in mijn hoofd. Ik ga over tot de orde van de dag. Eerst verder afdrogen ;) en dan weer netjes werken, zeer gestructureerd, volgens planning. Bedacht en gecalculeerd. Want daar ben ik van: plannen, structuur, haalbaarheid en doorrekenen. Maar man man, wat is het toch megalekker dat dit zeer geordende karakter afgewisseld wordt door die creatieve uitbarstingen. Een fijne combi, alhoewel… misschien in het vervolg een notitieblok in de badkamer leggen.

Herkenning?

Zo niet, zou je deze creatieve brainwaves willen hebben? Trigger ze dan, door: