Welk betaalsysteem kiezen voor het verkopen van online producten op je website en social media?

Jij hebt als online ondernemer, of als "kennisondernemer", toffe diensten en online producten en die wil je graag online gaan verkopen. Maar HOE ga je deze nu daadwerkelijk verkopen op je website en je social media-kanalen? Een online betaalsysteem of betaalpagina is hierbij onmisbaar, zodat de bezoeker van jouw website jouw online product daadwerkelijk kan aankopen: kan betalen (bijvoorbeeld met iDeal), de factuur automatisch ontvangt en jij het online product of jouw dienst direct (en het liefst natuurlijk geheel geautomatiseerd ;) kan leveren, zodat je hier als ondernemer zo min mogelijk handmatig werk aan hebt.

Welk betaalsysteem moet je kiezen?

Maar welk betaalsysteem moet je nu kiezen? Je ziet verschillende opties voorbijkomen, of ziet collega-ondernemers een bepaald systeem gebruiken, maar wat past er nu bij jou, jouw bedrijf en jouw producten? Bedenk goed van tevoren wat belangrijk voor jou is:

Gebruiksvriendelijkheid
Hoe gebruiksvriendelijk is het systeem? Niet alleen voor de klant, om iets met zo min mogelijk klikken en afleidingen aan te kopen, maar ook voor jou, als ondernemer. Kun je zelf, zonder veel technische kennis, makkelijk een nieuwe betaalpagina aanmaken voor een product, of een bestaand product in je shop aanpassen? Of moet je er voor elke wijziging een "webshop-expert" bij halen? Zit alles wat je nodig hebt in 1 systeem, of moet je naast je webshop ook nog allerlei extra (gratis of betaalde) plugins downloaden en koppelen?

Termijnbetalingen
Wil je jouw klanten de mogelijkheid bieden om in termijnen te betalen? Wanneer jouw product een wat hogere prijs heeft, kan het aanbieden van termijnbetalingen een doorslaggevende factor zijn voor de potentiële klant om het product wel te kopen.

Abonnementen
Wanneer je een abonnement wilt verkopen, bijvoorbeeld op jouw eigen membership, dan is het natuurlijk geweldig als het factureren van het abonnement en het incasseren van deze bedragen geheel geautomatiseerd verloopt.

Kassakoopjes
Een andere mooie optie is de mogelijkheid om "kassakoopjes" aan te bieden tijdens het afrekenen van een product. Je kunt hiermee bijvoorbeeld aanbiedingen doen, of korting geven op aanvullende producten. Terwijl iemand jouw product aan het afrekenen is (bijvoorbeeld een online training), kan diegene daar met één klik iets extra's bij aankopen (bijvoorbeeld een e-boek voor een laag bedrag). Deze vorm van neuromarketing op de betaalpagina werkt erg goed en omzetverhogend.  

Koppeling met andere systemen
Is het betaalsysteem eenvoudig te koppelen met andere software die je gebruikt? Bijvoorbeeld met Moneybird, zodat jouw verkoopfacturen meteen geautomatiseerd op de juiste manier en met de juiste btw in jouw boekhouding terechtkomen. Of met ActiveCampaign / MailBlue (e-mailmarketingsysteem) zodat je ook meteen kunt registeren wat een contact van jou heeft gekocht en je specifieke opvolgmails kunt sturen en/of je online product via die weg kunt leveren. Of een koppeling met je online leeromgeving, zodat jouw klant direct geautomatiseerd toegang krijgt tot de online training die hij/zij gekocht heeft en de inloggegevens automatisch toegestuurd krijgt. 

Affiliate systeem
Wil je gaan werken met een affiliate systeem? Hiermee kun je jouw huidige klanten belonen met een commissie wanneer zij jouw producten promoten. Je geeft ze een persoonlijke affiliate-link naar jouw product en wanneer iemand anders via die link een aankoop doet, krijgt jouw klant een commissie. Dit kun je geheel automatiseren. Op deze wijze kun je je verkoop en omzet aanzienlijk verhogen en je huidige klanten belonen, wanneer zij jouw product aanbevelen binnen hun eigen netwerk. Win-win!

WooCommerce, Plug&Pay of... Kennis.shop?!

Mijn ervaringen:

Twee veelgebruikte betaalsystemen door online ondernemers zijn WooCommerce en Plug&Pay. Als Online Sidekick heb ik, of bij mijn klanten, of op mijn eigen website, met beide systemen gewerkt, of er in rond kunnen neuzen. Er zijn natuurlijk nog wel meer systemen verkrijgbaar, maar deze twee worden veel gebruikt door online ondernemers en zijn de systemen waar ik zelf ervaring mee heb:

WooCommerce

WooCommerce is een gratis plugin, die je op een Wordpress website kunt installeren en waar je redelijk eenvoudig een webshop mee kunt bouwen. Het werkt goed in combinatie met Mollie voor bijvoorbeeld iDeal-betalingen en is ook eenvoudig te koppelen aan bijvoorbeeld Moneybird en ActiveCampaign / Mailblue. Het is echter wel een vrij zware plugin voor je website. Deze wordt ook gebruikt voor het maken van complete (product)webshops met honderden producten.

Een nadeel van WooCommerce vind ik zelf dat, zodra jij gebruik wilt gaan maken van bepaalde extra functionaliteiten, zoals termijnbetalingen, buitenlandse btw, of je afrekenpagina aantrekkelijker wilt maken, het al snel nodig is om extra plugins te downloaden en koppelen. Voor het instellen van termijnbetalingen betekent dit bijvoorbeeld al dat je een extra betaalde plugin nodig hebt (van zo'n 200 dollar per jaar). Je loopt al snel tegen beperkingen aan en bent aangewezen tot extra plugins (gratis of betaald), extra instellingen en al dan niet hulp daarbij, als je zelf niet zo technisch bent aangelegd.

Heb jij een enkel product, of maar een paar producten te verkopen, en heb je geen behoefte aan extra functionaliteiten of een affiliate systeem, dan is WooCommerce een goede en de meest goedkope optie. 

Plug&Pay

Plug&Pay is een Nederlands extern betaalsysteem waar veel mogelijkheden in zitten. Dit betaalsysteem wordt dan ook vaak gebruikt door online ondernemers, die ook gebruik willen maken van extra functionaliteiten als termijnbetalingen, kassa-koopjes, upsells en affiliate mogelijkheden. Met weinig technische kennis kun je in dit systeem snel mooie betaalpagina's (check-out pagina's) aanmaken voor je producten en de links naar deze betaalpagina's op je website zetten (bijvoorbeeld onder de koopbutton op je salespagina's), of makkelijk delen op je social media. Plug&Pay is ook goed te koppelen met ontzettend veel andere systemen, waaronder ook de online leeromgeving van Huddle. Ideaal dus!

Plug&Pay is overigens niet geschikt wanneer je een webshop hebt met veel fysieke producten, waarbij mensen meerdere producten tegelijk in het winkelmandje doen om af te rekenen. Het systeem is zo ingericht dat je in principe 1 betaalpagina maakt voor 1 product, maar hier kun je dus wel kassa-koopjes aan toevoegen. Ideaal voor online producten.

Het is echter wel een prijzige optie. Plug&Pay werkt met maand- of jaarabonnementen en je zit hierbij al snel (op het moment van dit schrijven) aan een abonnement van circa €59 per maand, of €125 per maand inclusief het affiliate systeem. Heb jij maar een paar kleine online producten, waarvan de omzet niet heel hoog is (maar wel superleuk om erbij te hebben) dan zal je even goed moeten kijken of deze optie wel rendabel voor je is. Heb jij hogere omzetten via je online producten, of is dat wel je streven ;) dan is Plug&Pay een heel fijne, gebruiksvriendelijke en complete optie voor het verkopen van online producten en diensten. 

Naast bovenstaande twee systemen, ben ik sinds kort ook in aanraking gekomen met en superenthousiast (!) over onderstaand systeem:

Kennis.shop

Kennis.shop is sinds eind 2022 een nieuwe speler op de Nederlandse markt van betaalsystemen. Het systeem wat ze aan het bouwen zijn is vergelijkbaar met het betaalsysteem van Plug&Pay, een compleet betaalsysteem met eenvoudig te maken betaalpagina's, inclusief veel verschillende functionaliteiten én optioneel een affiliate systeem (!). Op het moment van het schrijven van deze blog (februari 2023) wordt dit systeem in fasen gelanceerd en worden er ook in fasen nieuwe gebruikers toegelaten.

Dit betekent dat het systeem al voor een groot gedeelte gebruiksklaar is, maar er achter de schermen ook nog hard gewerkt wordt om de puntjes op de i te zetten en het systeem verder uit te breiden (met bijvoorbeeld de mogelijkheid van termijnbetalingen, koppelingen met andere systemen als boekhoudprogramma's, e-mailmarketingsystemen en de affiliate module etc.).

Het systeem wordt steeds uitgebreider
Het is mooi om te zien wat Parsifal Tritsch en Kars Hamstra (de founders) aan het bouwen zijn en hoe zij de betrokken community van gebruikers op de hoogte houden van alle nieuwe functionaliteiten, die er elke keer bijkomen en welke wanneer op de planning staan om te realiseren. Je kunt in de community ook je wensen kenbaar maken en als daar veel animo voor is van andere gebruikers, proberen ze hier ook zo snel mogelijk aan te voldoen. Ze bouwen het systeem dus samen 'met' de community, waardoor dit ook goed aansluit bij de wensen van online ondernemers en je ook echt inspraak hebt op hoe het systeem wordt vormgegeven.  

Wat kost Kennis.shop?

Het is nu al - tijdens de pre-lancering - mogelijk om het volledige systeem aan te schaffen (dus inclusief de functionaliteiten die nog gebouwd worden), tegen een eenmalige betaling van een laag bedrag, waar je nu een LIFE-TIME LICENTIE (!) voor krijgt.

Kennis.shop opent tijdens deze lancering af en toe een aantal dagen de deuren, om weer een aantal nieuwe gebruikers toe te laten, maar sluit de deuren vervolgens weer om verder te kunnen bouwen en de nieuwe gebruikers te kunnen helpen opstarten. Hoe vroeger je instapt tijdens de pre-lancering, hoe lager de prijs. De prijs gaat elke keer wat omhoog. Ook Kennis.shop zal op een gegeven moment overgaan op een betaald maandabonnement (net als Plug&Pay), maar is nu dus nog aan te schaffen via een eenmalig bedrag.

Op het moment dat ik instapte betaalde ik eenmalig €249, inclusief het affiliate systeem (!). Daarmee heb ik een life-time licentie op een werkend betaalsysteem, wat zometeen ook alle aanvullende opties heeft, inclusief affiliate systeem. Daar betaal je nu elders al snel zo'n € 100-120,- per maand voor. Dit eenmalige bedrag zal je er dus binnen enkele maanden uit hebben.

Een no-brainer wat mij betreft...

Een risico? Tja. Het is een start-up en nog niet alle functionaliteiten zijn klaar. Maar als ik zie wat er nu al staat, wat ze aan het ontwikkelen en bouwen zijn, hoe ze communiceren met hun gebruikers en gebruik maken van de community, durfde ik zéker het 'risico' te lopen om voor een bizar laag bedrag in te stappen.

En dat heb ik dus gedaan. 

Waar koop je deze life-time licentie van Kennis.shop?

Je vindt alle informatie over dit systeem en de aankoop van deze life-time licentie hier op de website van Kennis.shop.
Op 21 en 23 februari geven ze weer een live demo, waarin je zelf kunt zien hoe het systeem werkt.

Je kunt je hier inschrijven voor de live demo van 21 of 23 februari.

CADEAUKAART met €200 KORTING

LET OP:  de kortingscode geldt alleen van 20 t/m 23 februari 2023
Aangezien ik reeds gebruiker ben (en dus ook affiliate partner ben geworden) en Kennis.shop het uiteraard waardeert en stimuleert dat wij, als ambassadeurs, hen ook bij andere ondernemers aanbevelen, heb ik een tijdelijke kortingscode ontvangen. Deze kortingscode is alleen geldig tijdens de verkoopronde van 20 t/m 23 februari a.s. (daarna sluiten de deuren weer en zal de prijs weer omhoog gaan bij een volgende verkoopronde). Dus áls je ook wilt stappen, raad ik je aan het nu te doen. 

Met deze cadeaukaart-code ontvang je van 20 t/m 23 februari €200 korting op de life-time licentie van € 499. Dit is exclusief het affiliatesysteem, wat je er voor €99 optioneel bij kunt kopen.
De kortingscode is: ramonzyd
Dus ben jij op zoek naar een compleet betaalsysteem met extra functionaliteiten en optioneel een affiliate systeem, die je eenvoudig in kunt stellen en heb je - net als ik - het vertrouwen in deze nieuwe start-up en kun je nog even wachten totdat álles gereed is, dan is dit ook zeker iets voor jou!

Ik hoop dat ik je met mijn persoonlijke ervaringen weer wat verder heb geholpen in de opbouw van jouw online bedrijf en de soms lastige keuzes die je hierbij moet maken.
*Ter info: in deze blog zijn enkele affiliatelinks verwerkt. Om je gerust te stellen: ik promoot alleen producten of programma's die ik zelf gebruik, of waar ik heel enthousiast over ben. Wanneer jij een product via deze links aanschaft, betaal jij hier niets extra's voor. Je krijgt soms zelfs extra korting op een product, of een langere gratis proefperiode en ik word met een kleine commissie beloond voor mijn tips. Win-win-win!  

Nog een laatste tip

Wil jij geen tips en blogs meer missen? Schrijf je dan hier in voor de digitale KICKS die max. 1x per maand gratis je inbox invliegt, met afwisselend tips over online marketing en handige tools, productief & efficiënt werken, selfcare en reflectievragen voor de online ondernemer/professional. 

Vind je het leuk om ook tips en kleine kicks (onder jouw ondernemers'but') te ontvangen en een kijkje achter mijn schermen te krijgen? Volg me dan op Instagram.

Supertof als je deze blog wilt delen:

Comment

There is no comment on this post. Be the first one.

Leave a comment