Welk betaalsysteem kiezen voor het verkopen van online producten op je website en social media?

Jij hebt als online ondernemer, of als "kennisondernemer", toffe diensten en/of online producten en die wil je graag online gaan verkopen. Maar HOE ga je deze nu daadwerkelijk verkopen op je website en je social media-kanalen? Een online betaalsysteem, of betaalpagina, is hierbij onmisbaar, zodat de bezoeker van jouw website of socials jouw online product daadwerkelijk kan aankopen: kan betalen (bijvoorbeeld met iDeal), de factuur automatisch ontvangt en jij het online product of jouw dienst daarna direct (en het liefst natuurlijk geheel geautomatiseerd ;) kan gaan leveren, zodat je hier als ondernemer zo min mogelijk handmatig werk aan hebt. Maar WELK SYSTEEM moet je nu kiezen?

Welk betaalsysteem moet je kiezen?

Je ziet verschillende opties voorbijkomen, of ziet collega-ondernemers een bepaald systeem gebruiken, maar wat past er nu bij jou, jouw bedrijf en jouw producten? Bedenk goed van tevoren wat belangrijk voor jou is en past bij jouw bedrijf:

Gebruiksvriendelijkheid
Hoe gebruiksvriendelijk is het systeem? Niet alleen voor de klant, om iets met zo min mogelijk klikken en afleidingen aan te kopen, maar ook voor jou, als ondernemer. Kun je zelf, zonder veel technische kennis, makkelijk een nieuwe betaalpagina aanmaken voor een product, of een bestaand product in je shop aanpassen? Of moet je er voor elke wijziging een "webshop-expert" bij halen? Zit alles wat je nodig hebt in 1 systeem, of moet je naast je webshop ook nog allerlei extra (gratis of betaalde) plugins downloaden en technische koppelingen maken?

Termijnbetalingen
Wil je jouw klanten de mogelijkheid bieden om in termijnen te betalen? Wanneer jouw product een wat hogere prijs heeft, kan het aanbieden van termijnbetalingen een doorslaggevende factor zijn voor de potentiële klant om het product wel te kopen.

Abonnementen
Wanneer je een abonnement wilt verkopen, bijvoorbeeld op jouw eigen membership, dan is het natuurlijk geweldig als het factureren van het abonnement en het incasseren van deze bedragen geheel geautomatiseerd verloopt.

Kassakoopjes
Een andere mooie optie is de mogelijkheid om "kassakoopjes" aan te bieden tijdens het afrekenen van een product. Je kunt hiermee bijvoorbeeld aanbiedingen doen, of korting geven op aanvullende producten. Terwijl iemand jouw product aan het afrekenen is (bijvoorbeeld een online training), kan diegene daar met één klik iets extra's aan toevoegen (bijvoorbeeld een e-boek, voor een laag bedrag). Deze vorm van neuromarketing op de betaalpagina werkt erg goed en omzetverhogend.  

Koppeling met andere systemen
Is het betaalsysteem wat je kiest eenvoudig te koppelen met andere software die je gebruikt? Bijvoorbeeld met je administratie in Moneybird, zodat jouw verkoopfacturen meteen geautomatiseerd op de juiste manier en met de juiste btw in jouw boekhouding terechtkomen. Of met ActiveCampaign / MailBlue (e-mailmarketingsysteem) zodat je ook meteen kunt registeren wat een contact van jou heeft gekocht en je specifieke opvolgmails kunt sturen en/of je online product via die weg kunt leveren. Of een koppeling met je online leeromgeving, zodat jouw klant na betaling direct geautomatiseerd toegang krijgt tot de online training die hij/zij gekocht heeft en de inloggegevens automatisch toegestuurd krijgt. 

Affiliate systeem
Wil je gaan werken met een affiliate systeem? Hiermee kun je jouw huidige klanten belonen met een commissie wanneer zij jouw producten promoten. Je geeft ze een persoonlijke affiliate-link naar jouw product en wanneer iemand anders via die link een aankoop doet, krijgt jouw klant een commissie. Dit kun je geheel automatiseren. Op deze wijze kun je je verkoop en omzet aanzienlijk verhogen en je huidige klanten belonen, wanneer zij jouw product aanbevelen binnen hun eigen netwerk. Win-win! De beste reclame is mond-tot-mond-reclame, toch?

WooCommerce, Plug&Pay of... KENNIS.SHOP?!

Mijn ervaringen:

Twee veelgebruikte betaalsystemen door online ondernemers zijn WooCommerce en Plug&Pay. Als Online Sidekick heb ik, of bij mijn klanten, of op mijn eigen website, met beide systemen gewerkt, of er in rond kunnen neuzen. Er zijn natuurlijk nog wel meer systemen verkrijgbaar, maar deze twee worden tot nu toe veel gebruikt door online ondernemers en zijn de systemen waar ik zelf 'ervaring' mee heb. Daar is echter sinds eind 2022 nog een derde betaalsysteem bijgekomen, een nieuwe Nederlandse aanbieder, waar ik erg enthousiast over ben (en meteen heb aangeschaft) en dat is KENNIS.SHOP.

Even kort de kenmerken van deze drie betaalsystemen (in mijn optiek):

WooCommerce

WooCommerce is een gratis plugin, die je op een Wordpress website kunt installeren en waar je redelijk eenvoudig een webshop mee kunt bouwen. Het werkt goed in combinatie met Mollie voor bijvoorbeeld iDeal-betalingen en is ook eenvoudig te koppelen aan bijvoorbeeld Moneybird en ActiveCampaign / Mailblue. Het is echter wel een vrij zware plugin voor je website. Deze wordt bijvoorbeeld ook gebruikt voor het maken van complete (product)webshops met honderden fysieke producten.

Een nadeel van WooCommerce vind ik zelf dat, zodra jij gebruik wilt gaan maken van bepaalde extra functionaliteiten, zoals termijnbetalingen, buitenlandse btw, of je afrekenpagina aantrekkelijker wilt maken (deze ziet er in basis niet zo mooi uit en is niet zo makkelijk "op te maken"), het al snel nodig is om extra plugins te downloaden en koppelen. Voor het instellen van termijnbetalingen betekent dit bijvoorbeeld al dat je een extra betaalde plugin nodig hebt (WooCommerce Subscriptions, van circa 200 dollar per jaar). Je loopt al snel tegen beperkingen aan en bent aangewezen tot extra plugins (gratis of betaald), extra instellingen en al dan niet hulp daarbij, als je zelf niet zo technisch bent aangelegd.

Heb jij een enkel online product, of maar een paar producten te verkopen, en heb je géén behoefte aan extra functionaliteiten, of een affiliate systeem, dan is WooCommerce een goede en de meest goedkope optie. Maar staar je niet blind op 'gratis', want een betaalsysteem waar je voor moet betalen (zoals Plug&Pay en Kennis.shop) heeft daarentegen wél die extra's waar jij je omzet aanzienlijk mee kunt verhogen en daarmee ook die kosten er weer makkelijk uithaalt. 

Plug&Pay

Plug&Pay is een Nederlands extern betaalsysteem waar veel mogelijkheden in zitten. Dit betaalsysteem wordt dan ook vaak gebruikt door online ondernemers, die ook gebruik willen maken van extra functionaliteiten als termijnbetalingen, kassa-koopjes, upsells en affiliate mogelijkheden. Met weinig technische kennis kun je in dit systeem snel mooi opgemaakte betaalpagina's (check-out pagina's) aanmaken voor je producten en de links naar deze betaalpagina's op je website zetten (bijvoorbeeld onder de koopbutton op je salespagina's), of makkelijk delen op je social media. Plug&Pay is ook goed te koppelen met ontzettend veel andere systemen, waaronder ook de online leeromgeving van Huddle

Plug&Pay is overigens niet geschikt wanneer je een webshop hebt met veel fysieke producten, waarbij mensen meerdere producten tegelijk in het winkelmandje doen om af te rekenen. Het systeem is zo ingericht dat je in principe 1 betaalpagina maakt voor 1 product, maar hier kun je dus wel kassa-koopjes aan toevoegen. Ideaal voor online producten.

Wat ik een nadeel vind: het is een prijzige optie. Plug&Pay werkt met maand- of jaarabonnementen en je zit hierbij al snel (op het moment van dit schrijven) aan een abonnement van circa €59 per maand, of €125 per maand inclusief het affiliate systeem. Heb jij maar een paar kleine online producten, waarvan de omzet niet heel hoog is (maar wel superleuk om "erbij" te hebben) dan zal je even goed moeten kijken of deze optie wel rendabel voor je is. Heb jij hogere omzetten via je online producten, of is dat wel je streven ;) dan is Plug&Pay een heel fijne, gebruiksvriendelijke en complete optie voor het verkopen van online producten en diensten, met een Nederlandse klantenservice.

Naast bovenstaande twee systemen, ben ik sinds begin 2023 ook in aanraking gekomen met en superenthousiast (!) over onderstaand systeem:

Kennis.shop

Kennis.shop is sinds eind 2022 een nieuwe speler op de Nederlandse markt van betaalsystemen. Het systeem, wat ze op dit moment nog steeds en telkens aan het uitbreiden en perfectioneren zijn, is vergelijkbaar met het betaalsysteem van Plug&Pay, een compleet betaalsysteem met eenvoudig te maken betaalpagina's, inclusief veel verschillende functionaliteiten én optioneel een affiliate systeem (!). Het systeem wordt momenteel in fasen gelanceerd (met een steeds iets oplopende prijs).

Dit betekent dat het systeem al voor het grootste gedeelte gebruiksklaar is, maar er achter de schermen ook nog hard gewerkt wordt om de puntjes op de i te zetten en het systeem verder uit te breiden (met bijvoorbeeld nog meer koppelingen met andere systemen als boekhoudprogramma's en de populaire affiliate module etc.).

Het systeem wordt steeds uitgebreider
Het is mooi om te zien wat Parsifal Tritsch en Kars Hamstra (de founders) met hun team aan developers aan het bouwen zijn, hoe zij de community van gebruikers hierbij betrekken en op de hoogte houden van alle nieuwe functionaliteiten, die er elke keer bijkomen en welke wanneer op de planning staan om te realiseren. Je kunt in deze community ook je wensen kenbaar maken en als daar veel animo voor is van andere gebruikers, proberen ze hier ook zo snel mogelijk aan te voldoen. Ze bouwen het systeem dus samen 'met' de community, waardoor dit ook goed aansluit bij de wensen van online ondernemers en je ook echt inspraak hebt op hoe het systeem wordt vormgegeven.  

Zelf ben ik ook ingestapt en heb dit systeem in een eerdere fase al aangeschaft. 

Jij vraagt je waarschijnlijk af:

Wat kost Kennis.shop? 

De prijs van het systeem wordt/werd gedurende de lanceringen steeds hoger en hoe eerder jij instapt(e) (als early-bird), hoe minder je dus betaalt/betaalde. 

Momenteel verkopen ze de licenties met hoge kortingen* tijdens specifieke actieperioden, zodat ze de toestroom van nieuwe gebruikers (wat erg hard ging) ook goed kunnen blijven managen en iedereen goed kunnen blijven helpen (bijvoorbeeld met de helpdesk). 

*22 t/m 30 APRIL 2024 - ACTIE:
De life-time licentie kost normaal gesproken (april 2024) 
€ 398,- voor de START Licentie en €1999 voor de PRO Licentie, maar er gelden hoge kortingen in de speciale actie-perioden. De PRO-licentie is bijvoorbeeld van 22 t/m 30 april te verkrijgen voor €899 (!) voor de eerste 100 ondernemers die instappen. 

En let op: het betreft hier dus life-time licenties. 
Voor een dergelijk systeem betaal je nu elders al snel zo'n € 100-120,- per maand. Het eenmalige bedrag voor Kennis.shop zal je er dus snel uit hebben.

Een no-brainer wat mij betreft...  

LIVE DEMO'S van Kennis.shop

Je vindt alle informatie over dit systeem en de aankoop van deze life-time licentie hier op de website van Kennis.shop. Ze geven op onderstaande data ook weer live demo's, waarin je zelf kunt zien hoe het systeem werkt. Let op: in de periode van de live demo's kun je met hoge kortingen instappen. 

22 april Live Demo 12.00 - 12.45 uur
30 april Live Demo 12.00 - 12.45 uur
3 juni Live Demo 12.00 - 12.45 uur
Dus ben jij op zoek naar een compleet betaalsysteem met extra functionaliteiten en optioneel een affiliate systeem, die je eenvoudig in kunt stellen en heb je - net als ik - het vertrouwen in deze nieuwe Nederlandse aanbieder, dan is dit ook zeker iets voor jou!

Ik hoop dat ik je met mijn persoonlijke ervaringen weer wat verder heb geholpen in de opbouw van jouw online bedrijf en de soms lastige keuzes die je hierbij moet maken.
*Ter info: in deze blog zijn enkele affiliatelinks verwerkt. Om je gerust te stellen: ik promoot alleen producten of programma's die ik zelf gebruik, of waar ik heel enthousiast over ben. Wanneer jij een product via deze links aanschaft, betaal jij hier niets extra's voor. Je krijgt soms zelfs extra korting op een product, of een langere gratis proefperiode en ik word met een kleine commissie beloond voor mijn tips. Win-win-win!  

Nog een laatste tip

Wil jij geen tips en blogs meer missen? Schrijf je dan hier in voor de digitale KICKS die max. 1x per maand gratis je inbox invliegt, met afwisselend tips over online marketing en handige tools, productief & efficiënt werken, selfcare en reflectievragen voor de online ondernemer/professional. 

Vind je het leuk om ook tips en kleine kicks (onder jouw ondernemers'but') te ontvangen en een kijkje achter mijn schermen te krijgen? Volg me dan op Instagram.

Supertof als je deze blog wilt delen:

Comment

There is no comment on this post. Be the first one.

Leave a comment