5 vragen als je ergens mee wilt stoppen...
maar nog twijfelt

Afgelopen maand heb ik besloten afscheid te nemen van een klant. Een trouwe, vaste klant, waar ik al vanaf de start van mijn bedrijf fijn mee samenwerkte. Ik weet niet hoe dat met jou zit, maar zo’n beslissing nemen, dat is niet iets wat ik met mijn dienstverlenende en committed instelling “zomaar even doe”. Nee, daar gaat wel het nodige denk- en twijfelwerk aan vooraf シ 

Twijfel... aangezien mijn brein mij eerst nog even wat "rationele en vooral beschermende vragen" voorlegt, ondanks dat mijn gut feeling al even aangeeft dat dit waarschijnlijk de beste keuze is (voor mezelf tenminste...). Er ontstaan twijfels, of je het wel of niet moet doen en stel dat je het ook nog bespreekt met je omgeving, krijg je wellicht ook vanuit die hoek vragen of meningen, die je aan het twijfelen brengen.

Als ik merk dat ik even ‘worstel’ met een beslissing, omdat mijn gevoel en brein nog niet helemaal op een lijn liggen - en ik mogelijk mijn beslissing op basis van de verkeerde overtuigingen neem (of uitstel) - stel ik mijzelf een aantal vragen. Vragen waarmee ik direct helder krijg waarom ik iets wel of niet doe/blijf doen. Wat het me brengt als ik ermee doorga en wanneer ik ermee stop. Dit geeft mij een helder, niet alleen gevoelsmatig maar ook rationeel beeld, op basis waarvan ik persoonlijk beter en vol overtuiging een knoop door kan hakken.

Misschien herken je dat gevoel, dat je twijfelt over een bepaalde beslissing. Dat je ergens mee wilt stoppen, of dingen anders wilt, maar je afvraagt: moet ik dat wel doen?

Stel jezelf dan de volgende 5 vragen en beantwoord ze bloedeerlijk:

5 vragen voor als je ergens mee wilt stoppen
1. Wat levert het me nu op (als ik ermee door zou gaan)?
Wat is nu het voordeel? Financieel. Qua ontwikkeling of leerproces.

2. Waarom blijf ik dit nog doen?
Wat zijn de redenen dat ik hiermee doorga? Wat zijn mijn drijfveren nog? Zitten hier bepaalde overtuigingen bij? (en zijn deze overtuigingen waar?) Zet ik mijzelf bij deze keuze op #1?

3. Maakt het mijn leven nu leuker of makkelijker?

4. Wat kan ik nu niet doen, als ik ermee door blijf gaan?
Wat belemmert het me nu te doen? Neemt het bijvoorbeeld kostbare tijd in beslag, die ik eigenlijk aan iets anders wil besteden? Belemmert het me in mijn ontwikkeling, of de ontwikkeling van mijn bedrijf?

5. Wat wordt makkelijker of leuker als ik ermee stop?
Welke ‘last’ valt er van mij af, als ik ermee stop? Wat maakt het vervolgens mogelijk? Wat kan ik daarna wel doen?
Ik ben erg benieuwd of je iets aan deze vragen hebt. Let me know, of bewaar ze gerust voor later!

Nog een laatste tip

Wil jij geen tips en blogs meer missen? Schrijf je dan hier in voor de digitale KICKS die onregelmatig en max. 1x per maand gratis je inbox invliegt, met afwisselend tips over online marketing en handige tools, productief & efficiënt werken, selfcare en reflectievragen voor de online ondernemer/professional. 

Vind je het leuk om ook tips en kleine kicks (onder jouw ondernemers'but') te ontvangen en een kijkje achter mijn schermen te krijgen? Volg me dan op Instagram.

Supertof als je deze blog wilt delen:

Comment

There is no comment on this post. Be the first one.

Leave a comment